Een geslaagde eerste marterdag

Op zondag de 23ste van september was de eerste Marterdag! De dag was georganiseerd door Stichting Struikrovers en werd ondersteund door de WKM. Voor een groep geïnteresseerden werd in Oude Molen, Drenthe, verschillende presentaties gehouden:

  • Edo van Uchelen, over de steenmarter en de resultaten van zijn onderzoek naar de steenmarter en andere marterachtigen;
  • Matthijs Smaal over zijn onderzoek naar kleine marterachtigen en zijn zoektocht naar goede waarnemings- en monitoringsmethoden;
  • Jeff Peereboom over de werkgroep kleine marterachtigen en achtergrond informatie over de kleine marterachtigen

De presentaties werden gevolgd door een pauze met een quiz, waarbij de groep tien foto’s kreeg te zien en deze moest determineren om te bepalen welke marterachtige het was.

marterdag

Hierna ging de groep het veld in, naar verschillende locaties waar Matthijs Smaal al jaren onderzoek uitvoert naar kleine marterachtigen. Bij het veldbezoek werden wij vergezeld door medewerkers van RTV Drenthe, die langs kwamen om opnames van de activiteiten te maken. Op de locaties waren nestkasten en de struikrover 3.5, welke een veel belovende nieuwe methode voor de monitoring van kleine marterachtigen is. Bij de nestkasten waren sporenplankjes aanwezig, bij twee nestkasten waren de plankjes belopen: de ene door een wezel, de andere door een hermelijn. De struikrovers leverden flink wat opnames op: een van de struikrovers had in twee weken tijd meer dan 5500 foto’s gemaakt!

Bij het nagaan van de foto’s kwamen uiteraard veel muizen voorbij, maar ook vogels zoals de koolmees en de sprinkhaanzanger. En ja hoor, de kleine marterachtigen zijn ook waargenomen! Er waren opnames gemaakt van de wezel, hermelijn en bunzing.
Na een succesvolle dag, werd deze met een borrel en versnaperingen afgesloten.

Tot de volgende Marterdag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s